Ders 26-5, If Clauses Mixed Time Konu Anlatımı

'' If Clauses / Koşul - Şart Cümleleri '' konusunun diğer yönlerini incelemeye devam ediyoruz arkadaşlar. Bu yayında '' Mixed Time If Clauses '' diye adlandırılan yani '' Karışık Zamanlı Koşul - Şart Cümleleri ''ni inceleyeceğiz. Hemen konu anlatıma geçelim.





'' Mixed Time If Clause '', temel cümledeki zaman ile koşul - şart cümlesindeki zamanın farklı olmasıdır diyebiliriz. Bilindiği üzere önceki yayınlarda ele aldığımız gibi '' Type 2-3 '' deki yapılarda belli bir zaman sıralaması ve kuralı vardır. Ancak bazen koşul - şart cümlesinde Type 3 kullanılır iken ana cümlede Type 2 olabilir. Bazen de aynı şekilde koşul - şart cümlesinde Type 2 kullanılır iken ana cümlede Type 3 kullanılabilir. Fakat böyle bir durumda eylemlerin '' If Clause '' dışındaki gerçek zamanlarının ne olduğuna çok dikkat etmeliyiz.

Genel anlamda tablolaştırıp formülüze edecek olursak
( Yan cümle için '' Type 3 '' , ana cümle için '' Type 2 '' )
 










I consumed much alcohol during my youth, and I am with chronic liver disease now.
If I hadn't consumed much alcohol during my youth, I wouldn't be with chronic liver disease now.
( Eğer ) gençliğimde çok alkol tüketmeseydim, şuan karaciğer hastası olmazdım.

Yukarıdaki örnekte '' I consumed much alcohol during my youth '' cümlesi Geçmiş Zamanda yazılmıştır. Bunu '' If Clause '' da ifade edebilmek için de bir derece geçmiş - past halini almamız gerekir yani '' Type 3 '' ü kullanmamız gerekir. Tabiki aynı zamanda da olayın tersini hayal edip cümleyi olumsuz yazmamız gerekir. Yani '' I hadn't consumed much alcohol during my youth '' şeklinde ifade etmeliyiz.

'' I am with chronic liver disease now '' cümlesi de Geniş Zamanda yazılmıştır. Bu cümleyi de '' If Clause '' da ifade edebilmek için bir derece geçmiş - past halini almamız gerekir yani '' Type 2 '' yi kullanmamız gerekir. Yine tersini hayal edip bu cümleyi de olumsuz yazmamız gerekir. Yani '' I wouldn't be with chronic liver disease now  '' diye ifade etmeliyiz.

Dolayısıyla da '' Type 3 '' ü ve '' Type 2 '' yi bir arada yazmamız gerekir.


My father spent many years working abroad, so he is rich.
If my father hadn't spent many years working abroad, he wouldn't be rich.
( Eğer ) babam yurt dışında yıllarca çalışmasaydı zengin olmazdı.

Bu örnekte de görüldüğü gibi Geçmiş Zaman olan cümle bir derece past kuralından ötürü '' Past Perfect Tense '' yani '' my father hadn't spent many years working abroad '', Geniş Zaman da '' Simple Past Tense '' yani '' he wouldn't be rich '' şeklinde yazılmıştır. Yine her iki cümlede de olayların tersini hayal ederek olumsuz yazmamız gerekir.


She broke her appointment, so she is sorry about that now.
If she hadn't broken her appointment, she wouldn't be sorry about that now.
( Eğer ) randevusuna gitseydi, şuan üzgün olmazdı.

Yine diğer örneklerdeki gibi burada da '' Type 3 '' yani '' hadn't broken '' ve Type 2 '' yani '' wouldn't be '' yazılmıştır.


( Yan cümle için '' Type 2 '' , ana cümle için '' Type 3 '' )









You are a lazy student. You ignored your lessons all year.
If you weren't a lazy student, you wouldn't have ignored your lessons all year.
( Eğer ) tembel bir öğrenci olmasaydın, tüm yıl boyunca derslerini ihmal etmezdin.

Bu seferki örneğimizde ise yan cümlede '' Type 2 '', ana cümlemizde ise '' Type 3 '' vardır. '' You are a lazy student '' cümlesi Geniş Zamanda yazılmıştır. Bir derece past kuralından '' Simple Past Tense '' de ifade etmemiz ve aynı zamanda da tersini düşünmemiz  gerektiğinden '' You weren't a lazy student '' şeklinde yazmalıyız. 

Diğer cümlede ise '' You ignored your lessons all year '' cümlesi ise Geçmiş Zamandadır. Tersini hayal edip '' Type 3 '' de yazmamız gerektiğinden '' You wouldn't have ignored your lessons all year '' şeklinde ifade etmeliyiz.


He is so lucky because he won a lottery last week.
If he weren't so lucky, he wouldn't have won a lottery last week.
( Eğer ) çok şanslı olmasaydı geçen hafta bir piyango kazanamazdı.

Bu örnekte  '' He is so lucky '' cümlesi Geniş Zamanadır ve  '' If Clause '' da ifade edebilmek için '' Type 2 '' yi kullanmamız yani  '' Simple Past Tense '' de yazmamız gerekir. Aynı anda da tersini hayal edip '' He weren't so lucky '' şeklinde yazmalıyız.

Diğer cümle ise '' He won a lottery last week '' Geçmiş Zamandadır. Dolayısıyla '' Type 3 '' de tersini hayal ederek yazmak için '' He wouldn't have won a lottery last week  '' şeklinde ifade etmeliyiz.

İndirme linki : http://www.slideshare.net/alikemal28/mixed-time-if-clauses

Son olarak konu ile ilgili bir video var. Keyifli seyirler...



2 yorum:

  1. Hocam If+Type 2, Type 3 kısmında If+would-could V1 yazıyor ama sadece simple past tense olmayacak mı yani şöyle ki; If+ Simple Past, would have V3 şeklinde. Bu şekilde mi yoksa sizin yazdığınız şekilde mi aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mixed Types adını verdiğimiz kullanımda hemen hemen bütün kullanımlar mümkündür. Anlattıklarımızdan farklı olarak diğer kullanımlar da EĞER CONTEXT 'e UYGUNSA kullanılmasında bir sakınca yoktur. Saygılarımla..

      Sil