Ders 13, Geniş Zaman / Simple Present Tense Konu Anlatımı

Arkadaşlar, bu akşamki konumuz İngilizce'de en çok kullanılan zamanlardan biri olan Simple Present Tense ( Geniş Zaman ). Bu konu, İngilizce'yle uğraştığınız ve ilgilendiğiniz sürece hep karşınıza çıkacaktır. İster ilkokul seviyesinde isterse üniversite seviyesinde hangi program dahilinde olursanız olun Simple Present Tense (Geniş Zaman ) size hep anlatılacak ve karşnınıza soru olarak çıkacaktır. Umarım bu çalışmam sizin için faydalı olur. Hemen konu anlatımına geçelim isterseniz.

Simple Present Tense
( Geniş Zaman), belli bir rutin halinde yani en genel ve basit anlamıyla her gün veya belli aralıklarla yaptığımız düzenli işler için kullanılır. Her sabah kalkıp işe, okula gittiğimiz, işten okuldan geldiğimiz ya da haftada bir sinemaya gittiğimiz gibi..Benzeri örnekleri çoğaltmak mümkündür. Önemli olan bu zamanın hangi mantıkla kullanıldığıdır.


OLUMLU YAPI / AFFIRMATIVE

Bu zamanda fiilin yalın halini kullanırız. Yani sözlüğe baktığımızda ''to'' ile başlayan fiiler görürüz. ''to come , to do, to go '' gibi. Önceki çalışmalarda bahsettiğim gibi ''to'' atılır ve elimizde en yalın haliyle fiilimiz kalır. Sonrasında ise fiile herhangi bir ek getirmeden öznelere göre çekimleriz. Buraya kadar herşey normal. Ancak ''He, She , it '' öznelerinde ise fiile '' s '' takısı gelir. Bu noktaya dikkat etmek gerekir çünkü çoğunlukla gözden kaçabiliyor. Aşağıdaki tabloyu inceleyim.












Tabloya baktığımızda 3.tekil şahıs olan '' He, She,It ''  öznelerinde fiile ''s'' takısı gelmiştir. Geriye kalan öznelerde ise fiil aynen yazılmıştır. Bir farklılık yoktur. Olumlu yapıda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta budur arkadaşlar. Şimdi birkaç örneğe göz atalım.

I like tea. ( Ben çayı severim. )

You go to school every morning. ( Sen her sabah okula gidersin. )

Ahmet ( He)  drinks coffee in the afternoon. ( O öğleden sonraları kahve içer. )

Sibel ( She )  makes up on special days. ( O özel günlerde makyaj yapar. )

Tekir ( It )  likes sleeping on the couch. ( O kanepede uyumayı sever. )

We go on a holiday every summer. ( Biz her yaz tatile gideriz. )

They live in Istanbul. ( Onlar Istanbul'da yaşar ( yaşıyor ) ).


OLUMSUZ YAPI / NEGATIVE

Olumsuz yapıda ise yardımcı fiil olan ''do / does ''  '' not'' eki alarak ''don't '' ve ''doesn't'' şeklinde yazılır. Dikkat edelim ''do ve does'' yardımcı fiildir, asıl fiil değildir. Türkçe'de yardımcı fiil gibi bir kavram olmadığı için bu nokta anlaşılması güç olabiliyor. Ama birazcık dikkatle üstesinden gelinebilmektedir. Ve eminim ki bu önemli nokta dikkatinizi çekecektir. Yukarıdaki tablo üzerinden olumsuz yapılara bir göz atalım arkadaşlar.












Dikkat ettiyseniz, olumsuz cümle yapılırken ''I, You, We, They '' öznelerinde '' don't '', '' He, She, It '' öznelerinde ise ''doesn't '' gelmiştir. Önceki tabloda fiile gelen ''s '' takısı bu sefer yazılmamıştır. Demek ki olumsuz cümlelerde ''He, She, It '' öznelerinde ''s '' takısı gelmemektedir. Örneklere bir göz atalım.

I don't  like tea. ( Ben  çay sevmem. )

You don't go to school every morning. ( Sen  her sabah okula gitmezsin. )

Ahmet  ( He) doesn't drink coffee in the afternoon. ( O öğleden sonraları kahve içmez. )

Sibel  ( She ) doesn't make up on special days. ( O  özel günlerde makyaj yapmaz. )

Tekir  ( It ) doesn't like sleeping on the couch. ( O  kanepede uyumayı sevmez. )

We don't go on a holiday every summer. ( Biz  her yaz tatile gitmeyiz. )

They don't live in Istanbul. ( Onlar Istanbul'da yaşamaz. ( yaşamıyor ) )

Örneklerde görüldüğü gibi olumsuz cümlelerde '' I, You, We, They '' öznelerinde ''don't '' ,  ''He, She, It '' öznelerinde ise ''doesn't '' yazılmış, ardından da fiil yalın halde gelmiştir. 3. tekil şahısta fiile gelen ''s '' takısı düşmüştür. Lütfen bu noktaya dikkat edelim.


SORU YAPISI / INTERROGATIVE

Soru yapısında yani soru cümlelerinde ise yardımcı fiillerimiz olan ''do / does '' cümle başına gelir. Yani özne ile yer değiştirir. 3. tekil şahısta fiile ''s '' takısı burda da  gelmez.Yine tablomuza göz atalım.












Sizin de gördüğünüz gibi soru cümlelerinde '' I, You, We, They '' öznelerinde cümle başına '' Do '' , ''He, She, It '' öznelerinde ise '' Does '' gelmiştir. Özne 2. öğe konumuna geçmiştir. Ve yine 3. tekil şahıs olan ''He, She, It '' öznelerinde olumlu cümlede gelen '' s '' takısı gelmemiştir. Öyleyse buradan işinizi kolaylaştıracak bir kural çıkaralım arkadaşlar .

3. tekil şahıs ''He, She, It '' öznelerinde sadece ve sadece olumlu cümlede fiile ''s '' takısı gelir. Diğer olumsuz ve soru cümlelerinde ise '' s '' takısı gelmez.

Yani kafa karıştıran ''s '' takısı sadece fiile olumlu cümlede eklenmektedir. Hepsi bu kadardır. Dediğim gibi biraz dikkat herşeyi çözecektir.

Do I  like tea ? ( Ben çay sever miyim?  )

Do you go to school every morning. ? ( Sen  her sabah okula gider misin?  )

Does Tom ( He )  drink coffee in the afternoon ? ( O öğleden sonraları kahve içer mi ?)

Does Sibel ( She )  make up on special days ? ( O özel günlerde makyaj yapar mı? )

Does Tekir ( It ) like sleeping on the couch ? ( O  kanepede uyumayı sever mi ? )

Do we go on a holiday every summer ?  ( Biz her yaz tatile gider miyiz ? )

Do they live in Istanbul ? ( Onlar Istanbul'da yaşar mı ( yaşıyorlar mı?  ) )


CEVAP YAPISI / ANSWER FORM

Cevaplarda ise önceki konularda bahsettğim gibi soru cümlesinin başındaki kelime ile özne yer değiştirilerek cevap veririz. Tabi ki ''Yes '' ve '' No ''ile birlikte.












* Ben öznesi ile soru cümlesi teknik olarak mümkün ama pratikte yok denecek kadar azdır. Sadece örnek olması için yazdım arkadaşlar. 
* * Sen ile soru Ben ile cevap kuralından ötürü böyle yazıldı.
**** Ben öznesinde olduğu gibi Biz öznesi ile soru cümlesi hiç yok denecek kadar azdır. Örnek olması için yazdım sadece.
**** Siz ile soru Biz ile cevap kuralı sebebiyle böyle yazıldı.
Buraya kadar sadece Simple Present Tense 'in  ( Geniş Zaman) olumlu, olumsuz ve soru yapılarını anlatmaya çalıştım. Konumuz adı gibi oldukça geniş olduğu için bugünlük burada bırakmak en iyisi bence. Kısmetse yarın ve sonraki günlerde '' s '' takısının sebep olduğu harf değişimleri, sıklık zarfları , geniş zamanın kullanım alanları, özel durumlar ve istisnalar vs. gibi daha detaylı bilgilere yer vereceğim.Hepsini birden anlatmak yorucu ve boğucu gelebilir. En allta bu konuyla ilgili bir de video var. İzlemenizi tavsiye ederim. Umarım buraya kadar anlatmış olduklarım işinize yaramıştır.


İndirme linki:  http://www.slideshare.net/alikemal28/simple-present-tense-konu-anlatm



48 yorum:

  1. harika anlatmışsın kardeşim senin sayende öğrendim
    çok sağol :D

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Sen de sağ olasın...

    YanıtlaSil
  3. Bir Şey Sorucağım Ben 6. Sınıftayım Ama Yazılıda Geniş Zaman Mı ? Şimdiki Zaman Mı ? Yoksa Gelecek Zaman Mı Diyor Hoca Nasıl Yapabilirim ?
    Yardımcı Olurmusunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocaya sor

      Sil
    2. onu cümleden çıkarmalısın cümle geçmiş zamanla çekimlenmişse geçmiş zaman yazıcaksın tek tek tüm zamanları ve ingilizcelerini bilmen gerekiyor bunun için

      Sil
    3. aferın sana cok guzel anlatmıssın yanlıs anlama espiri sadece hocam cok cok cok ver very very very very very very tesekkur ederım :D

      Sil
  4. Hocanın böyle sormasının sebebi bu zamanlara ait zaman zarflarını kullanımını vurgulamak. Yani yukarıda bahsettiğin zamanların ZAMAN ZARFLARINI dikkatli bir şekilde çalışırsan -ki bu zarflar cümlenin zamanını belirlemende en büyük ip ucudur- eminim zorlanmadan yapabilirsin. Konunun püf noktası hangi zarfın hangi zamana ait olduğunu ayırt edebilmek. Öğretmeninizin bahsettiği şey bu olsa gerek. Sana tavsiyem dediğim ZAMAN ZARFLARINI çok iyi etüt etmen. Sınavında şimdiden başarılar...

    YanıtlaSil
  5. ben lise düzeyindeyim öğretmenim benden geniş zamanda hikaye yazmamı istedi 09.04.2014 tarihinde teslim edecem ama nasıl yazacağımı bilmiyorum yardımcı olurmusunuz??

    YanıtlaSil
  6. Geniş Zamanda hikaye yazmanın en basit yolu kendinizi ya da etrafınızdaki birinin günlük yaşantısını düşünmektir; sabah kaçta kalkıldığı, okula kaçta gidildiği, öğlen ne yapıldığı, okuldan ne zaman eve gelindiği, eve geldikten sonra ne yapıldığı ta ki yatış saatine kadar. Bu şekilde düşünürseniz işiniz daha kolay olur. Zaten otomatik 8-10 tane cümle çıkar. Bu da sizden istenen ödev için yeterli olur diye düşünüyorum.
    Onun dışında kurgusal olarak yani kafanızda tasarladığınız bir hikaye yazmanızı istediyse o noktada sizin hayal gücünüz önemli. Bu konuda iş sizde biter. Bir başkası pek yardımcı olamaz.
    Size tavsiyem öncelikle ne yazacağınıza karar verin. Yani bir kafanızda bir taslak oluşturun. Sonra hangi cümleleri yazacağınızı belirleyin. Ardından bu cümlelerde kullanacak olduğunuz fiilleri belirleyin. Bilmediğiniz varsa sözlükten faydalanın. Fiil kısmı çok ama çok önemli. Sonra özne olarak '' Ben '' mi yoksa '' 3. bir şahıs mı '' olacağına karar verin. 3. tekil şahısta fiilerde '' s '' takılarını unutmazsanız baya bir puan alırsınız.
    Ama ne yazarsanız yazın giriş-gelişme-sonuç bölümlerine özen göstermeniz gerekir. Bu anlamda öğretmeniniz bunu beğenecektir diye düşünüyorum.
    Şuan için böyle bir mesaj yoluyla anlatabileceklerim bu kadar. Umarım sizin için yararlı olmuştur. Ödevinizde başarılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 sayıfamı günlük yaşantı ile ilgili yazdım ama öğretmenim benden 15 sayıfalık yazı istedi hayal gücüm iyi olmadığından devamını yazamıyorum yinede yardım ettiğiniz için teşekkür ederim

      Sil
  7. Rica ederim ama 15 sayfalık yabancı dilde hikaye yazma tarzında bir ödevin mantığını ben anlayamadım. 17 yıl öğrencilik yaptım bunun 12 yılında İngilizce hep vardı ama hiç bir zaman böyle bir ödev ile karşılamıştım. Öğretmenlik hayatımda da böyle bir ödev vermedim vermem de. Bence bu kadar sayfalık bir ödev verilmesi eğitimsel açıdan hiç mantıklı değil. Şaşkınlığımı bağışlayın ama ilk defa böyle bir durumla karşılaştım. E tabi öğretmeniniz dil gelişiminizi sağlamanız için böyle bir ödev vermiş olabilir. İnşallah başarılı olursunuz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :DDD evet hiç mantıklı değil ama dil gelişimi için daha eğlenceli ve basit yollar var o yollarada çare arası hem benim için hemde kendisi için daha iyi olur. Sadece yazmayı eriniyorum =( teşekkürler inşallah başarili olurum =)

      Sil
    2. İnşAllah dediğin ve umduğun gibi olur...

      Sil
  8. Yarin İngilizce sinavim var. Fotokobiyle ders isliyoruz bol bol alistirmada yapıyoruz. Ama yazmayinca insan anlamiyor haliyle. Bu siteyi gördüm basarili bir iş cikartmissiniz TESEKKURLER..

    YanıtlaSil
  9. Sınavınızda size başarılar dilerim. Umarım bu çalışma sizin için faydalı olmuştur. Güzel sözleriniz için de teşekkür ederim. Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  10. bu siteyi gördükten sonra ingilizce sınav notlarımda artmaya başladı çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin adınıza çok sevindim. Umarım başarılarınız artarak devam eder..

      Sil
  11. ve yine ali hoca ve yine harika bir çalışma.

    şeyma beydüz

    YanıtlaSil
  12. Ben 6. sınıfa gidiyorum. konu gerçekten güzel . rica etsem BEN HER GÜN KAHVALTI EDERİM ve HER GÜN DERS ÇALIŞIRIM kelimelerinin ingilizcelerini söylermisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I have breakfast every day. ( Ben her gün kahvaltı yaparım. )
      I study my lessons every day. ( Her gün ders çalışırım. )

      Sorularınızın cevapları bunlar. Umarım işinize yarar. Saygılarımla.

      Sil
  13. Diğer siteler de güzel anlatmış ama burası daha bir akıcı ve açık anlatmış çok teşekkürler başarılarınız devamını diliyorum ! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. İnşallah aynı sözleri diğer yayınlar için de söylemenizi sağlayabilirim. Saygılarımla..

      Sil
  14. Hocam gerçekten süper anlatmışsın.emeğimize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. İyi gunler. Kardesim bir odev hazirliyo. Genis zamandaki s takisiyla ilgili oznelere gore bir tablo yapmis fakat baslik bulamadik.baslik ingilizce olmasi gerekiyo. Yardimci olursaniz seviniriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba baslik olarak " Usage of " s " in Simple Present Tense " yazabilirsiniz. Saygilarimla...

      Sil
  16. Merhaba hocam. Yukarda "s" takisini ben olumsuzda gelmiyor ya da olumsuzda dusuyor diye aklimda tutmadim. İki ozne ele alalim biri you (sen) digeri he (o) ozneleri olsun. You oznesini olumsuz yapmak istedigimde don't getirecegimi biliyorum (bu yayin icin soyluyorum) okey. He oznesinde de ayni sekilde do getiriyorum. Olumludaki 's' takisi dustu veya gelmez diye aklimda tutmak yerine olumlu cumlede fiile gelen 's'takisi olumsuzda bulunan 'do'ya gelir ve do does olur(3. tekil sahislar icin). Boyle aklimda tutmam beni yanlisa suruklemez degil mi?... İnsAllah ne demek istedigimi acik bi sekilde anlatabilmisimdir. Saygilarimla..

    YanıtlaSil
  17. elinize aklınıza sağlık hocam 8 yıldır anlayamadığımı burda öğreniyorum :DDD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah devamı artarak gelir.Saygılarımla...

      Sil
    2. Anlatımlar İng olsa iyi olurdu çünkü proje odevi için bu konuyu hem ing hem türkçe anlatmam gerek

      Sil
    3. Merhaba, tüm konuları hem İngilizce hem de Türkçe olarak anlatmak devasa bir zaman ve emek gerektirir. Dediğiniz şekilde bir site bulmanız hemen hemen imkansıza yakın. Çünkü belli düzeydeki konuları anlatmak için kullanılacak olan İngilizce seviyesi o konunun kendisinden kat ve kat fazla. Dolayısıyla da böyle bir durumda ortaya garip bir durum çıkar siz de takdir edersiniz ki. Saygılarımla..

      Sil
  18. çok sagol kardeş teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de sağolasın. Ben teşekkür ederim. Saygılarımla...

      Sil
  19. görseller çok yararlı olmuş teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben rica ve teşekkür ederim. Saygılarımla...

      Sil
  20. çok sagol kardeş teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  21. Iyi gunler hocam ben lise 2 ye gidiyorum ve yaz tatilinde kanadaya gidecegim ama ingilizcem kotu durumda bana ne yapmami onerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, dediğiniz duruma göre zamanınız kısıtlı gibi. Bu kadar süre içinde konuşma ve dinleme yetilerini en iyi şekilde geliştirmenin yeri Speaking Phrases adı verilen konuşma kalıplarını öğrenip, bol bol tekrar etmeniz ve ister sıkıcı olsun isterse daha da beteri olsun fark etmez bunları her fırsatta kullanmanız.
      Bu düzenle birkaç ay sonra konuşmanızın geliştiğini ve iyileştiğini fark edeceksiniz. Normal standartı budur. Bu şekilde ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok verim elde ederseniz.
      Umarız yardımcı olabilmişizdir. Saygılarımızla..

      Sil
  22. muhteşem anlatılmış..
    çok işime yaradı çok saolunn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ve teşekkür ederim. Siz de sağolun. Saygılarımızla..

      Sil
  23. çok başarılı bir çalışma olmuş ingilizceyle alakalalı çok az kaynak var ve en iyisi bu site emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşünceniz ve yorumunuz için çok ama çok teşekkür ederim. Saygılarımızla...

      Sil
  24. harika ben de yeni başlayan bir insan olarak anladım gibi birşey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin adınıza çok sevindim. Saygılarımızla...

      Sil
  25. Olmus bunlar sicilimize islermis ilkokul ogretmenim dedi ve odevleri kontrol ediyorum

    YanıtlaSil
  26. Tekir ( It ) likes sleeping on the couch. ( O kanepede uyumayı sever. )
    neden sleep -ing takısı almış? Teşekkürler...

    YanıtlaSil