Detaylı İngilizce 4, Do & Make / Take & Have Karşılaştırması

Detaylı İngilizce köşemizde bu sefer '' Do - Make ''  ve '' Take - Have '' karşılaştırmalarını ele aldım arkadaşlar. Hemen incelememize geçelim.






Bilindiği üzere '' Do ''  ve '' Make '' ikisinin de anlamı '' yapmak '' tır. Ancak aynı anlamdaki bu fiiller birbirlerinin yerine kullanılmaz, yazılmaz. Yani aralarında farklılıklar vardır. Collocation  adını verdiğimiz durum burada söz konusudur. Bir diğer ifade ile belli sözcükler belli kelimeler ile eşleşir. Bu eşleşmenin belli bir yönü yoktur. Tahmin etmesi zordur. Dolayısıyla bir anlamda ezberlemek gerekir. Ben de en çok kullanılan ifadeleri tablolaştırmaya çalıştım. Şöyle ki; 























Bir diğer Collocation ise '' Take - Have '' dir. Sözlüğe bakıldığında '' Take = Almak, elde etmek vs...''
'' Have = Almak, sahip olmak vs....'' anlamları olduğunu görürüz. Ancak Collocation kapsamında yukarıdaki açıklamalarda olduğu gibi bir durum söz konusudur. Aşağıdaki tabloda en çok karşılaşılan kullanımlarını görebilirsiniz.





















İndirme linki:  hhttp://www.slideshare.net/alikemal28/do-maketakehave

6 yorum:

  1. Ancak sonsuz bir sabır ulaştırır bizi muhteşem bir mutluluk kapısına...inşallah sizde sonsuz sabrınızla mutluluk kapısına ulaşırsınız hocam...zihninizdeki ve kalbinizdeki sonsuz öğretme duygusu Allah'ın izniyle ve sizin sabrınızla hedeflediğiniz noktaya gelir...:))Saygılarımla..

    YanıtlaSil
  2. Allah hepimize sabır nasip eylesin. Güzel sözler ve güzel günler hiç eksik olmasın. Temennin için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Allah razı olsun hocam...Yüce Rabb'im tüm insanlara sabır versin...Ayrıca yorumlarıma verdiğiniz güzel yanıtlar için çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  4. Bir şey araştırırken bulduğum bir site güzele benziyor konular çok güzel özelleştirilmiş çok yararlı olacağa benziyor. Şimdiden yayında ve yapımda emeği geçen herkese teşekkürler :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz ve takdiriniz için ben teşekkür ederim. Rica ve saygılarımla...

      Sil