Ders 21, Modals Can Olumlu, Olumsuz, Soru ve Cevap Konu Anlatımı / Affirmative , Negative, Interrogative and Answer Forms of Can


Arkadaşlar Gramer konularına devam ediyoruz. Konumuz İngilizce' de son derece yaygın bir şekilde kullanılan  Modals. Bu konu İngilizce ile hangi düzeyde ilgilenirseniz ilgilenin her yerde mutlaka karşınıza çıkacaktır. Ayrıca Modallar konusu son derece geniştir. Bu yüzden ilk seviyelerden başlayıp gittikçe konuların tüm ayrıntılarını ve kullanımlarını parçalara bölerek teker teker anlatmaya çalışacağım. Her zaman olduğu gibi önce şekil yönünden inceleyip, ardından anlamsal kullanımlarına doğru giden bir anlatım yöntemini tercih ediyorum. Bu kapsamdaki ilk konumuz '' Can ''. Hemen incelemeye hemen başlayalım.

'' 
Can '' İngilizce'nin en yaygın Modal'larından olup, anlamı '' -e/a bilmek '' tir. En temel anlamı bir işi yetenek ve beceri anlamında yapabilmektir. Yani yapabildiğimiz şeylerden bahsederken '' can '' kullanırız. Cümle içindeki kullanımı son derece basittir. Özne ile fiilin arasına gelir. Çekimi tüm öznelerde aynıdır. Aşağıdaki genel tablomuzu inceleyip, ardından olumlu, olumsuz, soru ve cevap yapılarına göz atalım.


















Yukarıdaki tabloda genel hatlarıyla açıklanan yapıları şimdi teker teker inceleyelim.


OLUMLU YAPI / AFFIRMATIVE

Olumlu cümlede özneden sonra '' Can '' gelir. Ardından fiilin yalın hali getirilerek cümleye devam edilir.

'' S+ can + V + O '' yani '' Özne + can + Fiil + Nesne ''.

Tabloyu inceleyelim arkadaşlar. Aynı zamanda cümle anlamlarını da dikkat ederek '' Can ''in  nasıl bir anlam taşıdığına dikkat edelim.















OLUMSUZ YAPI / NEGATIVE

Olumsuz cümlede yapılması gereken tek şey diğer olumsuz yapılarda da olduğu gibi cümlenin 2. öğesi olan '' Can '' den  sonra '' not '' eki getirmek. Kısa yazılış ile '' n't ''.  Olumsuz cümledeki anlama dikkat edelim arkadaşlar. Tabloda koyu kırmızı harflerle gösterilmiştir.

'' S+ can't + V + O '' yani '' Özne + can't + Fiil + Nesne ''.















SORU YAPISI / INTERROGATIVE

Soru cümlesinde yapılması gereken yine diğer soru yapılarında da olduğu gibi 1. öğe ile 2. öğenin yerini değiştirmek. Yani '' Can '' cümle başına gelir. Geri kalan aynen yazılır. Yapılması gereken tek değişiklik budur.

'' Can + S  + V + O ? '' yani '' Can + Özne + Fiil + Nesne?  ''















CEVAP YAPISI / ANSWER FORM

Cevap verirken ise yapılması gereken yine çok basit. Soru cümlesi yapmak için yerlerini değiştirdiğimiz özne ile '' Can '' tekrar eski yerlerine yazarız. Başında '' Yes '' ve '' No '' ile birlikte.
















Buraya kadar bir Modal olan '' Can '' i olumlu, olumsuz, soru ve cevap yapıları açısından temel olarak ele aldık. Hemen bir sonraki yayında ise '' Can ''in anlamsal olarak tüm kullanımlarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz inşallah. Son olarak ise konuyla ilgili bir video var arkadaşlar.

İndirme linki:   http://www.slideshare.net/alikemal28/can-konu-anlatm


2 yorum:

  1. Hocam anlattığınız tüm konular gibi bu konuyu da çok güzel anlatmışsınız....ELİNİZE SAĞLIK.....

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. İşinize yaradıysa ne mutlu....

    YanıtlaSil