Ders 19-1, Be going to Gelecek Zaman / Future Tense Konu Anlatımı

Önceden belirttiğim gibi İngilizce'de Future Tense ( Gelecek Zaman )'i ikiye ayırmıştık arkadaşlar. Bunlardan bir tanesi olan '' Will '' konusunu önceki derste inceledik. Şimdi ise diğer Gelecek Zaman yapısı olan '' be going to '' konusunu ele alacağız. Dilerseniz zaman kaybetmeden olumlu, olumsuz , soru ve cevap yapılarını hemen incelemeye geçelim.




'' Be going to '' tıpkı '' will '' gibi Gelecek Zaman' da kullanılan bir kalıptır diyebiliriz. Dikkat edilmesi gereken nokta '' be going to '' ifadesinin bir kalıp olduğudur. Yani cümle içine kalıp şeklinde girer, cümleden kalıp şeklinde çıkar. Üzerinde herhangi bir değişiklik yapamayız. Sadece '' be '' yerine öznesine göre '' am, is , are '' gelir hepsi o kadar. Onun dışında hiç bir cümlede ya da öznede bir değişiklik yapılmaz. Her zaman olduğu gibi  genel tablomuza öncelikle bir göz atalım. Tüm kullanımlarını kısaca formülüze edilmiş bir şekilde görebilirsiniz.


















OLUMLU YAPI / AFFIRMATIVE

Olumlu cümlede öncelikle öznesine göre '' am, is , are '' yazdıktan sonra '' going to '' gelir. Ardından fiil yalın halde yani 1. halinde yazılır. İsteğe göre nesne ve zaman zarfı eklenebilir.

'' Subject + am/ is / are + going to + Verb + Object '' 

'' Özne+ am / is / are + going to + Fill + Nesne ''














Buarada '' be going to '' konusunda genellikle '' am, is , are '' tıpkı önceki konularda olduğu ve yapıldığı gibi kısaltılmış bir şekilde kullanılır.

I am = I 'm ,  You are = You're ,  He is = He's  ,  She is = She's,   It is = It's ,
We are = We 're,   They are = They're


OLUMSUZ YAPI / NEGATIVE 

Diğer tüm zamanlarda olduğu gibi bu zamanda da cümleyi olumsuz yapmak gereken tek şey, cümlenin 2. öğesi olan '' am, is , are '' dan sonra olumsuzluk eki olan '' not '' , kısa yazılışı ile '' n't '' getirmek.

'' Subject + am not / is not  / are not  + going to + Verb + Object '' 

'' Özne+ am not / is not  / are not + going to + Fill + Nesne ''















Yine olumlu cümlede olduğu gibi '' am , is , are '' ın kısaltması yazılır genellikle.

I am not = I'm not,   You are not = You aren't,  He / She / It is not = He / She / It isn't
We are not = We aren't ,   They are not = They aren't


SORU YAPISI / INTERROGATIVE

Önceki konularda bahsettiğimiz gibi İngilizce'de bir zamanı soru yapmanın yolu 1. ve 2. öğenin yerini değiştirmekti. Yani Özne ile özneden sonra gelen  kelimeler yer değiştirdiğinde soru cümlesi yapmış oluyorduk. Aynı kuraldan yola çıkarsak '' am, is , are '' cümle başına gelir. Özne de ikinci sıraya gelir. Yapılması gereken tek değişiklik budur. Onun dışında geriye kalan öğeler aynen yazılır.

'' Am / Is / Are + Subject + going to + Verb + Object? ''

'' Am / Is / Are + Özne + going to + Fiil + Nesne ? ''
















CEVAP YAPISI / ANSWER FORM

Cevap verirken ise yine diğer tüm zaman cümlelerinde olduğu gibi yerleri değişen öğeleri tekrar eski yerine koyarız. Başında '' Yes '' ve '' No '' ile birlikte tabiki.

'' Yes, Subject + am/ is / are. '' -- '' No, Subject + am not / is not / are not.''

'' Yes, Özne + am / is / are . '' -- '' No, Özne + am not / is not / are not. ''

















Ve tabiki de '' am , is, are '' olumlu ve olumsuz cevap kısa yazılışları mümkündür. Olumlu ve olumsuz yazılışlar hemen bir üstte  belirtilmiştir.

Buraya kadar '' be going to '' yapısının olumlu, olumsuz, soru ve cevap yapılarını inceledik. Önceden bahsettiğim gibi İngilizce'de iki tane Gelecek Zaman vardı. Biz bu iki zamanı da şekil yönünden incelemiş olduk. Hemen bir sonraki çalışmada '' will '' ve '' be going to '' yu karşılaştırıp, aralarındaki benzerliklerden ve farklılıklardan  tüm detayları ile bahsetmeye çalışacağım.Aynı zamanda zaman zarflarından tutun da özel kullanımlara kadar konuyu enine boyuna işlemiş olacağız. Ondan sonra da olabildiği kadar fazla alıştırma yayınlayıp inşallah konu tam anlamıyla pekişmiş olacak.


İndirme linki : http://www.slideshare.net/alikemal28/be-going-to-konu-anlatm

Her zaman olduğu gibi konuyla ilgili bir video ile konuyu bitiriyoruz.

6 yorum:

  1. Çok güzel anlatıyor ya çok iyi anladım

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim.İşinize yaradıysa ne mutlu...

    YanıtlaSil
  3. çok güzel anlatılmış tşk ederim

    YanıtlaSil
  4. İnsanın kafasında soru işareti kalmayacak şekilde anlatmışsınız.Emeğinize sağlık.Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de soru işareti bırakmayacak şekilde güzel yorumda bulunmuşsunuz. Rica ve teşekkür ederiz. Saygılarımızla...

      Sil