Ders 8, Cogullar / Plurals

Merhaba Arkadaşlar,

Bugünkü menümüzde sıra isimlerin çoğul halinde. Yani ‘’Plural Forms of Nouns’’ konusu. Öncelikle işe Türkçe’den başlayalım. Türkçe’de bir ismi çoğul yapmak bize göre gayet kolaydır. İsmin sonuna –ler/-lar ekleriz sadece. İşte bu kadar.

 İnsanlar, evler, arabalar, çocuklar vb…


Ama maalesef İngilizce’de durum öyle değil. Dikkat etmeniz gereken bayağı bir nokta var. Aslında İngilizce’de isimler çoğul yapma açısından 2’ye ayrılır. Bunları iyi huylu ya da kötü huylu diye isimlendirebiliriz. İyi huylular yani düzenliler ( Regulars ) bizdeki –ler/-lar gibi ismin sonuna ‘’-s ’’eki alır ve çoğul olur.
Mesela;
book-books, table-tables, pencil-pencils, computer-computers  gibi…

Ancak her güzelin bir nazı olur demişler. Yukarıdaki isimleri çoğul yapmak son derece kolay. Ama ‘’s’’ çoğul eki geldiği zaman ise kelimelerin sonlarındaki harflere göre bazı değişiklikler olmaktadır. Bu kısım da iyi huyluların zor tarafı. Sözlerimden karamsarlığa kapılmanızı istemem. Fakat gerçek bu. İnşallah yaptığım tablo size bu dikkat isteyen konuda son derece yardımcı olacak. 

Kötü huylu olanlar yani düzensizler ( Irregulars ) ise dananın kuyruğunun koptuğu yerdir. Belli bir kural yoktur. Person-people, man-men, woman-women, child-chilren gibi...

Bunları ister istemez ezberlemek zorundasınız. Elimden geldiğince baside indirgenmiş bir şekilde tablolaştırıp sunmaya çalışacağım.
Şimdi aşağıdaki genel tabloya dikkatlice bakalım.



























Ve son olarak videomuz. Keyifli seyirler...

4 yorum:

  1. Hocam
    Yukardaki tabloda 'Çoğulu olmayan isimler: advice" kelimesi var. Ama yüklediğiniz bir video linkinde bu kelimeye s getirerek çoğul yapmışlar. anlamadım.
    ( http://www.slideshare.net/alikemal28/countable-uncountables)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bahsetmiş olduğunuz durum belirttiğiniz videoda hatalı durum olarak gösterilmiş. Yani '' advice '' kelimesinin çoğul olmadığını, -s çoğul eki getiremeyeceğimizi belirtmek için o şekilde yazılmıştır. Zaten yazılan cümledeki '' advices '' hakkında konuşan kişi '' incorrect '' yani '' yanlış '' demektedir. Görünen o ki ufak bir yanlış anlaşılma meydana gelmiş. Velhasıl kelam '' advice '' hiç bir şekild -s çoğul eki alarak '' advices '' olmaz. Ancak ve ancak '' pieces of advice '' şeklinde çok spesifik bir kullanımı söz konusudur. Umarım kafa karışıklığınızı gidermeye yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla...

      Sil
  2. Allah razı olsun hocam anlatım tarzınız ve emeğiniz için sizin sayenizde gerçekten anlıyorum

    YanıtlaSil
  3. Allah razı olsun hocam anlatım tarzınız ve emeğinizden dolayı sizin sayenizde gerçekten anlıyorum soruları dahi cevapsız bırakmadan karşılıksız yardım da böyle olur

    YanıtlaSil