DERS 1 To be / Am, Is, Are MANTIGINI ANLAMA ve GENEL BAKIS / What is to be?

Arkadaşlar, bu yayın itibari ile gramer konularını anlatma yolunda ilk konumuzu incelemeye başlıyoruz. Bilindiği üzere yabancıl dil öğrenmek çağımızın olmazsa olmazı. Bu anlamda İngilizce'nin ise ayrı bir yeri var. Ve bir dil öğrenilirken de gramer yapıları elbette işinolmazsa olmazı. Her şeyin başlangıcı sağlam bir temeldir. İngilizce'nin temeli de '' to be '' adını verdiğimiz yapıyla başlar. Dilerseniz hemen bu yapıyı anlamakla işe başlayalım.





'' To be '' yani bir diğer deyişle '' am , is, are '' İngilizce öğretiminin temel taşıdır diyebiliriz. En basit yapılardan olan isimler, nesneler, renkler, mevsimler gibi basit sözcük bilgisi gerektiren konular haricinde  İngilizce öğrenmeye başlayan ya da öğreten bir kişinin başlayacağı ilk konudur. Peki bu konu neden önemlidir?

En başta '' am, is , are '' şeklinde dile kolay gelen bir tarzda ezberlenebilen bu yapıya sözlükte baktığınızda '' to be '' şeklinde bir ifadeyle karşılaşırsınız. Türkçe karşılığı olarak ise '' olmak '' diye çevrildiğini görürüz. Bu yapı gramer evresinin ilk adımıdır.  Bu konuyla, ilk kurallı cümleler yapılır ve  özne, yüklem, nesne üçgeninde ifadeler yazılmış olur.

Peki '' to be ( olmak ) '' yapısını kullanarak ne tarzda cümleler kurabiliriz?

Mesela;

Bir öğretmen, bir öğrenci, bir doktor, bir evhanımı...... OLABİLİRİZ.
Hasta, mutlu, sevinçli, üzgün...... OLABİLİRİZ.

Ve bu kapsamda milyon tane cümle kurabiliriz. İşte '' olmak '' şeklinde yapabileceğimiz cümlelerin hepsini İngilizce'de kurarken  '' to be '' yi kullanırız. Bu açıdan bu kelime bambaşka bir yere ve öneme sahiptir.

Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır arkadaşlar. '' To be '' cümlede sözlükte yazıldığı gibi kullanılmaz. '' to '' atılır. Elimizde sadece '' be '' kalır. Sebebi ise İngilizce'de her fiilin başına gelen '' to '' gelmesidir.  Bunu Türkçe'deki mastar eki olan '' -mek/-mak '' ile karşılaştırabiliriz.

Mesela Türkçe sözlükten baktık ve '' oynamak '' şeklinde bir sözcüğe denk geldik. Bizim bu sözcüğü cümle içinde kullanabilmemiz  için  '' -mak ''  ekini atmamız gerekir. Yani cümlede

''Ben oynamakıyorum '' şeklinde yazamayız.

Doğrusu '' Ben oynuyorum '' olacaktır.

Doğru cümleyi yazabilmemiz için -mak ekini sözcükten atmamız gerekir. Elimizde '' oyna- '' şeklinde kaldıktan sonra sırasıyla zaman eki ve şahıs çekimini getiririz. '' OYNUYORUM ''

Aynı şekilde İngilizce'de de her fiilin sözlükte başına gelen '' to '' eki vardır. '' to be, to come, to visit...''

Nasıl biz Türkçe'de o fiili cümlede kullanabilmek için mastar ekini atıyor ise '' to '' da aynı şekilde fiillden çıkaralır. Yani cümleye '' be, come, visit...'' şeklinde girer ve cümlenin yapısına göre çekim alır.

Buradan bir genelleme yapacak olursak;

Sözlükte başına '' to '' gelen her kelime BİR FİİLDİR. Bu bağlamda '' to be '' de bir fiildir.

Cümle içinde öznesine göre '' am, is, are '' , '' was, were '' veya '' been '' olur. Bu aşamada '' to be ''
dendiği zaman aklınıza '' am, is, are '' gelmesi işinizi kolaylaştırır. Diğer çekimleri olan '' was, were '' ve  '' been '' sonraki zaman yapılarında ve çekimlerinde kullanılır. Dilerseniz aşağıya tıklayarak '' was, were '' kullanımına göz atabilirsiniz.

Was-Were Konu Anlatımı

Evet bu önemsiz gibi görünen fakat oldukça faydalı bilgilerden yapmamamız gereken ise '' to be '' yi daha derinlemesine incelemek. Buraya tıklayarak bir sonraki konu anlatımına ulaşabilirsiniz arkadaşlar.


4 yorum:

  1. çok faydalı oldu. teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Baya site gezdikten sonra sanırım aradığımı buldum kısmındayım şükür.Sizden rica etsem öğreceğimiz bütün konuları sırayla yazar mısınız?Belki sizi uğraştıracağım ama konuların isimlerini bilmiyorum ve çalıştıgım konuları işaretliyorum cevap verirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,istediğinizde son derece haklısınız. Estafurullah. Fakat nasıl bir sıralamadan bahsettiğinizi daha net açıklarsanız seviniriz. Kusurumuza bakmayın ama tam olarak anlayamadık. Saygılarımızla..

      Sil
  3. hazırladığınız blogunuz gerçekten çok başarılı! çok teşekkür ederiz umarım emeklerinizin karşılığını kat kat alırsınız

    YanıtlaSil