Alıştırma 26-15, If Clauses Type 1-2-3

Son derece geniş bir konu olan '' If Clauses / Koşul - Şart Cümleleri '' konusuyla alakalı alıştırmalara ara vermeden durmaksızın devam ediyoruz. Bu yayında ise yine '' Type 1-2-3 '' formlarına dikkat ederek boşlukları doldurmanız gerekiyor. Kolay gelsin...





Boşlukları parantez içinde verilen fiillerle cümlelerin anlamlarına göre '' Type 1-2-3 '' formatında doldurunuz.( Fiil in the blanks with the verbs given in paranthesis in the form of '' Type 1-2-3 '' according to the meanings of the sentences. ) 
 
1.
If the old woman ( have ) enough money, she would hire a taxi.
2.
If the students ( do ) their homeworks, the teacher wouldn't have got angry with them.
3.
My sister ( hear ) the telephone ringing if she hadn't been listeing to music.
4.
You ( get ) into trouble if you don't pay the bills.
5.
My friend Sam ( find ) such a nice job if he hadn't had a university diploma.
6.
If I (not- spend ) so generously, I would have some money in my pocket.
7.
If a patient ( not - take ) the pills, he won't recover.
8.
You should eat less bread if you ( not - want ) to gain weight.
9.
She ( not - stay ) here a second if there were a mouse in the room.
10.
If there ( be ) a shortage of any product, the price of that product goes up.

9 yorum:

  1. I am, your's this is exercises to fainting...Evin C.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saying thank you is not enough for your words but somehow thank you again..

      Sil
  2. Hocam alıştırmalar süperr...tebrik ederim.Hocam hani ben size geçenlerde '' Ben de bu ingilizceyi öğrenirsem yakında bülbül gibi öterim'' Demiştim ya, kusura bakmayın biraz abartmışım yani birden yapacağımı düşündüm ve büyük konuştum.Tmm bn yine her türlü çaba gösteririm fakat dediğim gibi insanın yapamayacağını ya da sevemeyeceğini düşündüğü bir şey üstene büyük konuşması uygun olmayabilir.Sonuç da hayatın insana neler getireceği belli değil plan yaparsın ama maalesef hayatın yaptığı planla uyuşmaz.Haa yanlış anlamayın Bu demek değildir ki ben ingilizceyi sevmiyorum,yapamam vs.Bn yine çaba gösterir emek harcar ve bunu başarmak için elimden geleni yaparım.Sadece yaşanmış bir şey üstüne birden böyle söylemek geldi içimden ama bilmem doğru mu yaptım?Bu arada hocam siz hangi okulda öğretim görevlisiydiniz acaba?biliyordum ama unutmuşum kusura bakmayın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada insanın bu şekilde motive olmasında bir sakınca yoktur. Bu demektir ki niyetiniz var ancak bazı sebeplerden ötürü ya istediğiniz başarıyı yakalayamıyorsunuz. Bu engelleri veya motivasyonunuzun önündeki sorunları aşarsanız dediğiniz noktadan çok daha ötelere gitme potansiyeliniz var demektir. Yani kısacası işin % 50 sini halletmişsiniz ki bu da istek ve öğrenme çabasından ibarettir. Diğer dilimi ise çalışmalarınız ve emekleriniz oluşturacak. Bu anlamda çok sevdiğim bir hikaye vardır. Kısaca hemen yazayım.

      Bir taş ustası önüne kırılması ve şekil verilmesi gereken bir taş geldiği zaman hafifçe belli ritmler ile taşa vurmaya başlar. 1,2,3,4,5,6,7,8,.......belki 10.000. Son taşa vuruşa kadar taşta en ufak bir çatlak, en küçük bir belirti yoktur. Ama taş ustası pes etmez.

      9.999 kez taşa vurduktan sonra taş yine tüm heybeti ile durmaktadır. Ancak 10.000 kez taşa vurduğunda ise taş birden tuzla buz olur.

      Yani son kez taşa vurmasına kadar hiç umutsuzluğa kapılmamış, vazgeçmemiş ve hedefine doğru ilerlemiştir. Görünürde hiç bir gelişme olmamasına rağmen istediği başarı bir anda gelmiştir.

      Hayatımızda da böyle anlar vardır. Bu hikayede belirtilen sayılar sadece misal yani örnek teşkil etmesi verilmiştir. Bir başkası için bu sayılar saatler,günler,haftalar veya yıllar olabilir. Hedefe doğru giden adımların ardından Allah'ın izniyle başarı kaçınılmazdır. Siz de eğer bu kapsamda düşünür ve hareket ederseniz istediğinizden çok ama çok daha fazlasını elde edebilirsiniz. Önemli olan sabır ve emek.

      Umarım söylemek ve belirtmek istediklerimi ifade edebilmişimdir. Buarada görev yaptığım okul Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi. Saygılarımla...

      Sil
  3. Hocam ya da bu dediğim şey yani mesela kendisine hep '' Ben bunu yapamam,başaramam,beceremem edemem gibi olumsuz eleştirilerde bulunması kısacası kendinden emin olamaması sizce bir öz güvensizlik mi?TEŞEKKÜRLER...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak bir güvensizliktir diyemeyiz. Bunun birçok sebebi olabilir. Psikolojik haliniz, o anki şartlar ve imkanlar vs...liste bu şekilde uzar gider.

      Ancak şu bilinen bir gerçektir ki beyin neye şartlanırsa o yönde çalışır. Eğer başarmaya odaklanırsa '' NASIL BAŞARABİLİRİM ? '' sorusunun cevaplarını arar ve aradığı gibi de bulur.

      Diğer yandan başaramam, edemem,yapamam şeklinde bir yönelme olursa '' NASIL BAŞARISIZ OLURUM? '' sorusunun yanıtını arar ve maalesef bu sorunun yanıtını da bulur.

      Yani her şey size, beyninizi hangi yönde şartlandırdığınıza bağlıdır. Size tavsiyem sakın olumsuz düşünmeyin. Böyle düşündüğünüz takdirde gerçekten de başarısızlık sizin için nihai son olur. Kendinizi yetersiz veya buna benzer duygular içinde hissettiğinizde -tabi ki nacizane tavsiyem - o an için şöyle söylemeniz daha hayırlı ve iyi gibi geliyor :

      '' Şuan itibari ile önceden veya her zaman düşündüğüm şekilde başarılı olamayabilirim. Bu gayet normal. Ancak bu anı, saati, günü, haftayı, ayı veya yılı - zaman dilimi olarak her neyse - '' 0 '' ile kapatmak yerine ruh halimin, şartların ve diğer değişkenlerin el verdiği ölçüde diğer zamanlara ve çalışmalara oranla az da olsa bir çalışmayla geçirmeliyim. ''

      Evet bu şekilde ya da buna benzer kendi kendinize motive edici sözler söyler ve bu doğrultuda ilerlerseniz emin olun çalışmanın kölesi ama bilginin de efendisi olursunuz.

      Kısa bir matematik hesabı yapalım. Örneğin 10 sayısı. Bu sayı 0 ' a göre büyüktür.
      Ardından diyelim ki 5. Bu sayı da 10 'a göre küçüktür ama 0 ' a göre büyüktür. Devam edelim. Örneğin 1. Bu sayı hem 10 ' dan hem de 5' ten küçüktür. Ama yine de 0' dan büyüktür. Verdiğim sayılar sadece örnek amaçlı yazıldı. 0 olarak nitelendirilen değerde olmadığınız sürece kazanan ve kazanmaya devam edecek olan sizsiniz.

      Ne demek istediğimi umarım açık ve net bir şekilde ifade edebilmişimdir. Aklınıza takılan, sormak istediğiniz bir şey olduğunda her zaman burdan iletişime geçebilirsiniz. Saygılar...



      Sil
    2. Hocam çok ama çok teşekkür ederim.bana çok yardımcı oldunuz...aslında ben daha açık ve net bir şekilde yanıt vermiştim ama yayınlanmadı.ben daha öncelerde de yorum baya yorum yazdım yayınlanmadı yani bu kaçıncı yazışım hocammm...ama inşAllah bu yayınlanır...saygılarımla...

      Sil
  4. Affedersiniz ben tam ceviremedim de rica etsem turkcesini yazarmisiniz. Evin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum demek yeterli değil ama yine de teşekkür ederim..

      Sil