Ders 20, Present Perfect Continuous Tense Konu Anlatımı

Arkadaşlar İngilizce'deki zamanlar ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şunu belirtmek isterim ki  bu konu dahil olmak üzere bundan sonra ele alacak olduğum zamanlar, önceki zaman yapılarına göre nispeten daha az  kullanılmaktadır. Çünkü gittikçe kullanım alanları daha spesifik bir hale gelmekte ve ancak özel koşullar altında kullanımları mümkün olabilmektedir. Ayrıca bahsettiğim zamanların Türkçe 'de karşılıkları yoktur.  Dolayısıyla yapılarını ve kullanım şartlarını ancak diğer zamanlar ile olan ilişkilerine bakarak anlayabiliriz. Bu akşam ele alacak olduğumuz zamanımız '' Present Perfect Continuous Tense ''. Vakit kaybetmeden konuyu incelemeye geçelim.

Tüm kullanımlarını ön bir özet olarak anlatan genel tabloyla işe başlayalım. Ardından ise açıklamalarla devam edelim.



















Soy olarak Present Perfect Tense ile aynı aileden gelir. Yani bu zamanın mantığı Present Perfect Tense ile benzerlik gösterir ancak aynı zamanda bir farklılık da söz konusudur. Benzerlik olarak Perfect Tense'teki gibi geçmişte başlamış olup, farklılık olarak geçmişte başlamış  olan bir işin ya da eylemin bitmeden, aralıksız, durmaksızın devam ettiği durumlar için kullanılır. Yani geçmişte bir süre önce başlamış olan ve günümüzde de devam eden olaylar için kullanırız. Perfect Tense' e göre bu zamandaki olaylar daha kesin ve net bir süreklilik ifade eder. Ayrıca Türkçe'de böyle bir zaman olmadığı için, Türkçe'de bu zamana anlamsal olarak en yakın zaman olan Şimdiki Zamana göre çeviri yaparız. Ya ''  -mekta/ -makta '' ya da '' -yor '' eklerini kullanarak dilimize çeviririz. Daha iyi anlamak için örneklerimize göz atalım.

Outside is still wet. It has been raining for two days.
Dışarısı hala ıslak. İki günden beri yağmur yağıyor.
Yani iki gün önce yağmur yağmaya başlamış, o günden bu yana iki günden beri devam etmektedir.

Alp has been learning Spanish since April.
Alp, Nisan'dan beri İspanyolca öğreniyor / öğrenmekte.
Alp Nisan ayında İspanyolca öğrenmeye başlamış öğrenmeye de şuan devam etmektedir. Yani iş sona ermemiştir.Hala devam etmektedir.

My mother has been complaining about her headache since this morning.
Annem baş ağrısından ötürü sabahtan beri şikayet ediyor.
Yine görüldüğü gibi kişinin annesinin başı sabahleyin ağrımaya başlamış ve bu ağrı sebebiyle sabahtan beri yakınma işi devam ediyor.

Yukarıda örneklerde anlatmaya çalıştığım genel mantığa göre bu zamanın en belirgin özelliği geçmişte yapılan bir işin, ara verilmeden durmaksızın şuanda da devam etmesidir. Tabi zaman aralığı olarak en az saatlerle ifade edilen bir fark olması gerekir.


OLUMLU YAPI / AFFIRMATIVE

Olumlu cümledeki yapı  "S+ have / has been + Ving " şeklindedir.
Yani '' Özne + have / has been + Fiil+ing ''

Özneye göre "have - has" ardından " been " en son olarak ise " fiil + ing" şeklindedir. Aslında bu zaman için hem Perfect Tense'in hem de Pesent Continuous Tense'in birleşiminden meydana gelmiş denilebilir. İlk kısım Perfect Tense göre yazılır "have - has", ikinci kısım ise Present Contınuous Tense göre yazılır "V + ing". Tablomuz bize yardımcı olacaktır.















OLUMSUZ YAPI / NEGATIVE

Önceki konularda bahsettiğim gibi İngilizce'de bir cümleyi olumsuz yapmak son derece basit. Yapılacak tek şey 2. öğe olan " have - has " den sonra "not" eki getirmek. Kısa yazılışı ile "n't".

"S + haven't / hasn't  been + V+ ing" yani '' Özne +  haven't / hasn't   been +  Fiil+ing ''


SORU YAPISI / INTERROGATIVE

Yine soru cümlesi yapmak için tek ihtiyacımız olan şey 1. öğe ile 2. öğe'nin yerini değiştirmektir. "have - has" cümle başına gelerek  özne ile yer değiştirir. Hepsi bu. Cümlenin geri kalanında herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.

" Have / has + S + been + V+ing"
" Have / has + Özne + been + Fiil+ing"
















CEVAP YAPISI / ANSWER FORM

Cevap verirken ise soru cümlesi yapmak için yerini değiştirdiğimiz iki öğeyi tekrar eski yerinie koyarız.
Yes ve No ile birlikte kullanılır.

'' Yes, S + have / has ''      '' No, S + haven't / hasn't ''
'' Yes, Özne + have / has ''   '' No, Özne + haven't / hasn't ''



Buraya kadar Present Perfect Continuous Tense' i şekil yönünden olumlu-olumsuz-soru ve cevap yapılarını inceledik. Bir sonraki çalışmada ise kullanım yerleri, zaman zarfları ve diğer zamanlarla ilişkileri açısından derinlemesine bir inceleme yapacağız arkadaşlar.

İndirme linki : http://www.slideshare.net/alikemal28/perfect-continuous-tense-konu-anlatm

Son olarak ise konuyla ilgili bir videomuz var arkadaşlar.





1 yorum: