Ders 15-1, Simple Past Tense Konu Anlatımı , Olumlu-Olumsuz ve Soru Yapıları / Simple Past Tense Affirmative, Negative and Interregative Forms

Bu kısımda arkadaşlar, Simple Past Tense'in  ( Geçmiş Zaman ) '' to be '' haricindeki fiillerle ilgili olan kısmını inceleyeceğiz. Aslında '' to be '' de düzensiz bir fiildir. Ancak öznesine göre '' was / were '' iki farklı şekilde kullanılan tek düzensiz fiildir. O yüzden önceki derste '' to be '' yi ayrı olarak ele aldım.Umarım kafa karışıklığına sebep olmamışımdır. '' To be '' yi bir kenara bıraktıktan sonra şimdi diğer fiillerimizi inceleyelim.




Genel tablodan yola çıkar isek ;




















Şimdi genel bir yanlışı düzeltelim arkadaşlar. Lütfen burayı çok dikkatli okuyun. İngilizce'deki çoğu fiil düzenlidir. Yani geçmiş zamanda sonuna '' -ed '' takısı alır. Ancak bazı fiiller de düzensizdir. Bunların genel bir kuralı yoktur. Ve işin ironik kısmı bu düzensiz fiiller en çok kullanılan fiiller arasındadır. O yüzden İngilizce öğrenmeye başladığınız ilk andan son ana kadar hep sanki sadece bu düzensiz fiiller varmış, bunlar işin çoğunluğunu oluşturuyormuş gibi bir izlenim oluşuyor. Aslında mantık çok basit. İngilizce'de bir fiil ya düzenlidir ya da düzensizdir. Önümüzde iki yol var. Ya düzenlilerin hepsini ezberlersiniz ya da düzensizlerin hepsini. %50 şansınız vardır. Fakat düzenli-düzensiz tüm fiilleri ezberlemek zordur. 

Onun yerine ne yapılır ?

Nispeten daha azınlık halinde kalan düzensizler ezberlenir. Düzensiz fiiller tüm fiillerin sayısına orantılandığında azınlık kalmaktadır. Ee zaten düzensizleri ezberlediğiniz zaman geriye kalanların hepsi düzenli olacaktır. Onlar da sonuna '' -ed '' ekini almaktadır. İşte size verilen düzensizler tablosunun mantığı budur. Tabloda yer almayan fiiller düzenlidir. Düzenli bir fiilin 2. ve 3. hali de aynıdır. Gördüğünüz gibi olay göründüğü gibi zor değil. En baştan zihin algımızı değiştirmek gerekir. Göreceksiniz ki ne kadar basitmiş. Sözlerim sakın yanlış anlaşılmasın. Ben de öğrencilik zamanlarımda '' off bu ne '' dediğim sayısız zamanlar olmuştur. Ancak bu işi gerçekten başarmak istiyorsanız zihninizi en az  yıpratan bir şekilde yapmanız sizin için en iyisidir. Beyin neye şartlanırsa o yönde çalışır. Sistematik ve kolaya indirgenmiş yol veya yollar insan beyni için en  verimli olanlardır. Buraya kadar anlatıklarım bir anlamda sizi cesaretlendirmek için söylenen sözlerdir. Konuyu detaylarıyla anlatmaya başladığım zaman  yine elimden geldiğince konuyu pratik ve işinize yarayacak ip uçlarıyla anlamanıza yardımcı olmak için çalışacağım. Aslında kafa karıştıcı olabilen nokta sadece olumlu cümlededir. Olumsuz ve soru cümlelerinde düzenli ya da düzensiz fiillerin 2. hali kullanılmaz. Neyse konu anlatımında zaten bundan bahsedeceğim. Giriş biraz uzun oldu ama inşallah daha rahat bir şekilde konuyu kavramanıza yardımcı olacaktır.


OLUMLU YAPI / AFFIRMATIVE 

'' S + Verb2 + Object ( Özne + Fiilin 2. hali + Nesne ) ''

Olumlu cümlede fiilin 2. hali kullanılır.İngilizce'de her fiilin 1.2. ve 3. hali vardır. 1. hali sözlükten baktığımız zamanki halidir. 2. ve 3. hali ise düzenli fiillerde '' -ed '' eki getirilir. Düzensizler ise bir kurala tabi değildir.

Tablomuza hep beraber bir göz atalım.



Pembe renk fiillerin 1. halini ,

Mavi renk düzenli fiilleri,

Kahverengi renk ise düzensiz fiilleri gösteriyor.

Gördüğünüz gibi düzenli ve düzensiz fiillerin çekimi tabloda gösterildiği gibidir.Bir sonraki yayında inşallah ayrıntılı bir şekilde düzensiz fiiller tablosunu da yayınlayacağım.



OLUMSUZ YAPI / NEGATIVE

'' S + didn't + Verb1 + Object ( Özne + didn't + fiil 1. hali + nesne ) ''

Bu yapıda ise işimiz son derece kolay. Olumsuz cümle yapmak için özneden sonra '' didn't '' getiriyoruz. Fiilin ise 1. hali yazılır. Yani ikinci hali  çekimine gerek yok. Burada fiillerin 2. halini bilmenize gerek yoktur. '' didn't '' ın  nerede yazılacağını bilmeniz yeterli.Tablo haliyle ;


Gördüğünüz gibi öznelerden sonra '' didn' t '' yazılmıştır. Ardından fiillerin 1. hali yazılmıştır. 2. halini yazılmaz. Ancak cümle kırmızı harflerle belirttiğim gibi anlam Simple Past Tense ( Geçmiş Zaman ) dır.



SORU YAPISI / INTERROGATIVE 

'' Did + S + Verb1 + Object ? ( Did + Özne + Fill 1. hali + nesne ? ) ''

Soru cümlesinde ise yine işimiz son derece kolay. Cümle başına '' Did '' yazılır, ardından özne ve Fiilin 1. hali yazılır. Düzenli-düzensiz olsun fark etmez. Yine fiilin 1. hali yazılır. Tablomuza bakalım yine.


Gördüğünüz gibi '' did '' cümle başına yazılmıştır. Ardından özne ve fiilin 1. hali yazılmıştır.Anlam yine kırmızı harflerle belirtildiği gibi Simple Past Tense ( Geçmiş Zaman ) dır.



CEVAP YAPISI / ANSWER FORM

Cevap verirken ise  '' Yes / No  + Subject + did / didn't '' yazarız.Tablo bize yardımcı olacaktır. Cevap cümlelerinin yapısı gereği bazı değişikler vardır.

Bunları yine tabloda belirttim arkadaşlar.




Buraya kadar Simple Past Tense ( Geçmiş Zaman ) ın tüm yapılarını anlatmaya çalıştım. Umarım işinize yaramıştır. Sonraki yayınlarda Irregular Verbs ( Düzensiz Fiiler)  tablosu, Simple Past Tense kullanım yerleri ve zaman zarflarından da bahsederek konuyu tüm yönleriyle anlatmış olacağım inşallah.


İndirme linki:  http://www.slideshare.net/alikemal28/simple-past-tense-31184985


Bu konuyla ilgili bir de videomuz var. Göz atmanızı tavsiye ederim arkadaşlar.


35 yorum:

  1. Teşekkür ederim güzel düşünceniz için...

    YanıtlaSil
  2. çok güzel anlatım http://www.bc.vc/iYODtn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İşinize yaradıysa ne mutlu...

      Sil
  3. tasarımı kendinmi yaptın yaptıysan nasıl yaptın ?

    YanıtlaSil
  4. Harika. Süper, olağanüstü. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Ben teşekkür ederim güzel sözleriniz için...

    YanıtlaSil
  6. sen çok güzel anlatmışsın ama video fazlalık zaten ingilizce konuşuluyo

    YanıtlaSil
  7. Görüşünüz teşekkür ederim. Videoyu da ilgisini çekenler için koydum. Sizin için fazlalık olabilir ama bir diğer arkadaş için gerekli de olabilir. Öğrenmesini pekiştirebilir.
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  8. çok güzel anlatmışsınız ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Rica ederim. Beğendiğinize sevindim...

    YanıtlaSil
  10. kardeş ellerıne emegıne sağlık Allah razı olsun gercekten aydınlatıcı bılgıler gereksız bılgı yok helal olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ne demek. Beğendiysen ne mutlu. Teşvik edici güzel sözlerin için teşekkür ederim. Saygılarımla...

      Sil
  11. Gerçekten çok anlaşılır ve sade bir şekilde anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  12. fena sayılmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az da olsa beğendiğinize sevindim.Saygılarımla...

      Sil
  13. öğretmenimiz olduğunuz için çok şanslıyız ama başka öğrenciler için bu şanstan bahsedemeyiz ama siz buna da bir çözüm yolu buldunuz ve bu değerli bilgilerinizi tüm insanlara paylaştınız teşekkür bile az gelir.
    nalin,şeyma,hanife(üç kuzen):):)
    nalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu üç kuzenin her birine yazdıkları ve söyledikleri güzel sözler için teşekkür etmek benim için bir onurdur. Teşekkürler...

      Sil
  14. süper bir site ama biraz daha konu anlatımları olsaydı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşünüz için teşekkür ederim. Blogu açalı daha 5 ay oldu. İnşAllah bir yıl dolduğunda tüm konuları ele almış olurum. Zaman ve fırsat buldukça elimden geldiği kadar yayın vermeye çalışıyorum. Bu süreç isteyen zahmetli bir yol.Ve en büyük silah ise sabır. İnşAllah sabır noktasında muvaffak olabilirim..

      Sil
  15. çok teşekkür ederim benim ingilizcem pek iyi değildir ama bu konuyu sizin sayenizde anladım saolun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estafurullah ne demek. Bu yayın işinize yaradıysa ne mutlu. Umarım bu sitenin size daha da fazla katkısı olur. Saygılarımla...

      Sil
  16. Güzel olmuş Performans ödevim için kullandım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. RABBİM razı olsun bu duruşunuzdan hocam..Sadece hobi olsun diye öğreniyorum sayenizde..Thank you for everything :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duanızı kabul buyurduğu gibi duanızın misli ve mislini size ve sevdiklerinize nasip eylesin güzel RABBİM. Güzel sözleriniz için rica ve teşekkür ederim. Saygılarımla...

      Sil
  18. çok güzle olmuş

    YanıtlaSil
  19. çok güzle olmuş

    YanıtlaSil
  20. Harikasınız öğretmenim.

    YanıtlaSil